La regurgitació del lactant

La regurgitació del lactant és la sortida per la boca, sense esforç i en quantitats petites, de la llet materna o artificial que el nen ha ingerit prèviament.

No has de confondre les regurgitacions amb el vòmit, que consisteix en l’expulsió amb esforç de continguts de l’estómac per la boca, i que provoca malestar al nadó.

Fins al 75% dels lactants menors de 4 mesos presenten regurgitacions, que van disminuint al voltant dels 6 mesos, coincidint amb la introducció de l’alimentació complementària, i solen desaparèixer cap als 12 mesos.

Es produeixen per la manca de desenvolupament dels mecanismes fisiològics, així com per immaduresa de l’esfínter esofàgic inferior (que és el múscul que separa l’esòfag de l’estómac), immaduresa de la musculatura esofàgica, retard del buidament gàstric, poca capacitat gàstrica, no estar en posició vertical i l’alimentació líquida.

Solen ser més freqüents després de les preses, quan l’estómac és ple, i quan el nen està al llit, ja que llavors és més fàcil que torni el contingut de l’estómac cap amunt. També es poden produir diverses hores després d’haver menjat, ja que aquests nens tenen retard en el buidament gàstric.

Què es pot fer?

Si el nen està tranquil i content, menja bé i guanya pes i talla, no t’has de preocupar. La regurgitació és una patologia normal i transitòria.

Tot i això, hi ha algunes mesures que pots adoptar per intentar evitar-les:

  • És convenient que després de menjar el nadó estigui tranquil.
  • Evita els jocs i moviments bruscos del nadó durant la primera mitja hora després de la presa.
  • Augmenta el nombre de preses i disminueix-ne la quantitat.
  • Afavoreix l’expulsió del gas, ja que és natural que els nens empassin molt d’aire mentre estan sent alletats: després de les preses, mantingues el nadó en posició vertical uns minuts per tal que pugui eructar.

A més, per als nadons alimentats amb fórmula, hi ha al mercat fórmules antiregurgitació, que incorporen espessidors, i estan especialment dissenyades per afavorir el buidament gàstric i evitar les regurgitacions. Demana-li consell al teu pediatre. Ell et dirà si són adequades per al teu bebè.

 

Fonts: Vázquez Fernández ME, et al. Pediatr Integral 2015; XIX (1): 21-32. Rosen R, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018; 66(3):516-554. Escola Salut Sant Joan de Déu. https://escolasalut.sjdhospitalbarcelona.org/ca/consells-salut/bebe/prevenir-molesties-llactant